Skip naar hoofdcontent (Klik enter)

Wat kost een elektrische auto?

De kosten van elektrisch rijden op een rij
Elektrisch rijden wordt steeds populairder, maar wat kost een batterij-elektrische auto eigenlijk? Naast de aanschafprijs zijn er andere kosten om rekening mee te houden, zoals de wegenbelasting, verzekering en voor het laden. In dit artikel zetten we de belangrijkste kostenposten op een rij en geven we inzicht in de totale kosten van elektrisch rijden.

Aanschaf van een elektrische auto

De aanschafprijs van een elektrische auto was een aantal jaar geleden vaak hoger dan die van een vergelijkbare hybride of brandstofauto. Dit kwam door de kostbare batterijtechnologie en de ontwikkelingskosten van nieuwe elektrische modellen. De laatste jaren is dit verschil steeds kleiner geworden en in sommige gevallen kost een batterij-elektrische auto minder dan een brandstofauto met een vergelijkbaar formaat. Via Toyota zijn verschillende financierings- en leaseopties beschikbaar om de aanschaf of lease van een EV extra aantrekkelijk te maken. Dit maakt elektrisch rijden voor meer mensen toegankelijk. Ook is het mogelijk een batterij-elektrische occasion te kopen. Wil je weten welke batterij-elektrische Toyota het beste bij jou past?

 

Bekijk onze elektrische auto’s Bekijk tweedehands elektrische auto’s (Opens in new window)

Subsidies op elektrische auto’s

Tot en met 2024 waren er verschillende subsidies voor elektrische auto’s in Nederland. Als particuliere koper kon je gebruikmaken van de SEPP-regeling, waarbij een vaste subsidie werd verstrekt op nieuwe en gebruikte elektrische auto’s. Ondernemers konden profiteren van de MIA-regeling (milieu-investeringsaftrek), die fiscaal voordeel opleverde bij de aanschaf van een EV. Beide regelingen zijn in 2025 vervallen, wat betekent dat er op dit moment helaas geen landelijke aanschafsubsidies meer beschikbaar zijn voor elektrische voertuigen. Er is nog wel een voordeeltje voor zakelijke rijders: de bijtelling voor een elektrische auto is in 2025 nog iets lager.

Wegenbelasting voor elektrische auto’s

Tot en met 2024 waren elektrische auto‘s volledig vrijgesteld van wegenbelasting (MRB). Vanaf 2025 betaal je voor een EV 25% van het normale MRB-tarief en vanaf 2030 betaal je het volledige tarief. Denk eraan dat het gewicht van de batterij wordt meegerekend bij het vaststellen van de wegenbelasting. Wil je weten wat dit betekent voor jouw auto of de auto die je op het oog hebt? De meest actuele informatie over wegenbelastingtarieven en de tarieven zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Wegenbelasting berekenen (Opens in new window)

Verzekering van een elektrische auto

Het verzekeren van een elektrische auto kan iets duurder zijn dan een brandstofauto, voornamelijk door de hogere aanschafwaarde en specifieke onderdelen zoals de batterij. Toyota biedt in Nederland autoverzekeringen aan voor zowel elektrische als brandstofauto's, met voordelen zoals geen eigen risico bij schadeherstel door een Toyota-dealer en gratis vervangend vervoer. Daarnaast bieden sommige verzekeraars aanvullende dekkingen specifiek voor EV's, zoals dekking voor laadpalen en laadkabels. Het is verstandig om bij het afsluiten van een verzekering te letten op deze specifieke dekkingen.
Bereken je premie

Onderhoud van je auto

Een elektrische auto heeft net als een brandstofauto onderhoud nodig. De onderhoudskosten van een elektrische auto zijn over het algemeen lager dan die van een brandstofauto. Dit komt doordat een elektrische auto minder bewegende delen heeft. Bij een EV hoeft geen motorolie, oliefilter en brandstoffilter vervangen te worden. Slijtagegevoelige onderdelen, zoals de remmen, gaan langer mee dankzij regeneratief remmen. Ook ontbreken onderdelen zoals de uitlaat, koppeling en distributieriem, wat kosten bespaart. Wel moeten banden, ruitenwissers en remvloeistof regelmatig gecontroleerd en vervangen worden. De batterij heeft weinig onderhoud nodig, maar een software-update of koelsysteemcontrole kan nodig zijn.

Laadpaal, laadpas en opladen

Een eigen laadpaal thuis is vaak de voordeligste manier om een elektrische auto op te laden. De kosten voor een laadpaal inclusief installatie liggen gemiddeld tussen de € 1.500,- en  € 2.500,- , afhankelijk van de situatie. Publiek laden met een laadpas is iets duurder dan bij een privélaadpaal, terwijl snelladen langs de snelweg de hoogste tarieven kent. Door slim te laden – bijvoorbeeld met een dynamisch energietarief of zonnepanelen – kun je flink besparen op je oplaadkosten.
Bekijk de laadoplossingen van Toyota