Het onmogelijke mogelijk maken

Iedereen een podium om op te stralen
Sport doet iets met je! Ook als je een verstandelijke beperking hebt. Special Olympics, dé sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, organiseert daarom over de hele wereld sportwedstrijden zodat iedere sporter – beperking of niet – een podium heeft om op te stralen. Samen met Special Olympics wil Toyota laten zien dat niets onmogelijk is.
De missie van Special Olympics? Mensen met een verstandelijke beperking in beweging krijgen door sport te stimuleren. Directeur Ragna Schapendonk legt graag uit waarom dat zo belangrijk is. "Het effect dat sporten op mensen met een verstandelijke beperking heeft, is enorm. Ze zijn fitter, gezonder, zelfstandiger én zelfredzamer. Zij leren ervan, maar ook hun omgeving staat er keer op keer versteld van waartoe ze allemaal in staat zijn. Het is heel fijn dat een partner als Toyota het lef heeft om samen met ons die 'impossible moments' mogelijk te maken!"
  • Sporter aan het woord: Imra

    Imra de Wolf (35) is tennisster en heeft een licht verstandelijke emotionele beperking. In 2019 daagde ze tijdens PlayUnified Toyota-ambassadeur Esther Vergeer uit om een potje te tennissen, en in hetzelfde jaar deed ze mee aan de World Summer Games in Abu Dhabi.

"Ik vind het lastig om in de belangstelling te staan en voel me nog wel eens schuldig tegenover de ander als ik win, maar er zijn wel een paar dingen waar ik heel trots op ben. Bijvoorbeeld dat ik Esther Vergeer uitdaagde tijdens PlayUnified en veel van haar leerde, maar zij andersom ook van mij. Dat ik in Abu Dhabi, tijdens de World Summer Games, goud won in mijn categorie en leerde altijd vertrouwen te hebben, wat er ook gebeurt."

"En wat ik echt nooit vergeet is dat mijn teammaatje Sabien en ik in Abu Dhabi dubbelden en zilver wonnen terwijl onze tegenstanders jongens waren. Die vonden het niet leuk om van een stel meisjes te verliezen!"

  • Aan het woord: Brian

    Brian Proost (30) schaatst, skeelert en heeft een verstandelijke beperking. In 2017 won hij tijdens de Special Olympics World Winter Games in Oostenrijk twee gouden medailles. "Ik heb aan die deelname veel leuke contacten overgehouden. Zelfs met mensen uit Amerika, die ik nog regelmatig spreek via WhatsApp en Instagram! Het is leuk om met gelijkgestemden te sporten, waar ze ook vandaan komen. Waar ik verder met een positief gevoel op terugkijk, zijn de gouden medailles die ik in Oostenrijk won, en dat er veel mensen kwamen kijken en aanmoedigen. Dat neemt niemand me ooit nog af."

"Ik weet dat ik nu niet meer mee kan doen aan internationale wedstrijden, om ruimte te maken voor anderen, maar dat vind ik niet erg. Want ik gun het iedereen om zich zo te voelen zoals ik me toen voelde op dat podium. Wat ik zou willen zeggen tegen iedereen met een beperking die ook wil sporten? Volg gewoon je droom. Voor je het weet word je net zo goed als ik, of zoals de andere finalisten."
  • Aan het woord: Maartje

    Maartje Ellekamp (33) rijdt paard, schaatst, skeelert, racerunt en heeft een verstandelijke beperking. Met Special Olympics is zij naar Korea en naar Japan geweest, waar ze goud, zilver én brons won. "Ik ben van mezelf vrij druk en ik kan met sporten mijn energie goed kwijt. Ik word er rustiger van, maar ook fitter. En sporten geeft me zelfvertrouwen. Ook door Special Olympics is mijn zelfvertrouwen gegroeid."

"Waar ik in Japan een gouden, zilveren en bronzen medaille won, heb ik tijdens de Winter Games in Korea geleerd om gelijk weer op te staan na het vallen. Zelfs met een kapotte schaats, want anderen hielpen mij over de streep. Als ambassadeur van Special Olympics moet ik regelmatig presentaties geven. Daar leer ik veel van, hoewel ik het altijd nog een beetje spannend vind. Het mooie aan de organisatie is dat iedereen wordt gewaardeerd zoals hij of zij is. Als je aan een wedstrijd meedoet, krijg je altijd een vaantje. Je bent dus altijd een winnaar."

"Omdat ik hypermobiel ben, zal ik over een paar jaar waarschijnlijk niet meer kunnen sporten zoals nu. Mijn gewrichten schieten vaak op slot. Daarom doe ik nu ook aan racerunnen, waarbij je op een soort driewieler zonder pedalen en met een borststeun voortbeweegt door te rennen. In de toekomst zou ik heel graag met een RaceRunner op het ijs willen. Dan kan je dubbel zo hard en heb ik toch nog een beetje dat schaatsgevoel!"

Toyota partner van Special Olympics

Sinds 2020 is Toyota trotse partner van Special Olympics. Samen verschuiven we de focus naar wat atleten wél kunnen in plaats van niet. Het gaat om het aangaan van uitdagingen en waarmaken van dromen. Bekijk ook de video over Special Olympics-atleet Ella en haar droom. Start Your Impossible!