Deze Toyota Yaris T-Sport blijft nog wel even

De sportieve Toyota Yaris van Lonneke ziet er bovendien uit om door een ringetje te halen.
Deze Toyota Yaris T-Sport uit 2008 wordt misschien wel nooit ingeruild, en zeker niet vóór de eigenaresse 40 jaar oud is. Dat duurt nog even, want Lonneke is nu pas 18 jaar oud. Haar Yaris ziet eruit om door een ringetje te halen en is nog helemaal origineel. Lonneke kan haar geluk niet op, ze heeft immers al 18 jaar ervaring met de kwaliteiten van Toyota.

Zeldzame Yaris

De Toyota Yaris is een hit. Het nieuwste model is enorm gewild en in 2023 was het nog groot feest in de fabriek in het Franse Valenciennes, toen het tienmiljoenste exemplaar van de lopende band rolde. Uit dat feit kun je al afleiden dat de Yaris eigenlijk altijd een hit is geweest, ook in 2008. De Yaris van dat moment, de tweede generatie, werd vooral verkocht als 1.0 of 1.3. Betrouwbare auto’s, waarvan er nog heel veel trouw hun kilometers maken en die je dus nog vaak tegenkomt. De T-Sport zie je een stuk minder.

Leukste Yaris

Dat is jammer, want het was veruit de leukste Yaris die je in 2008 kon kopen, met zijn 1.8 litermotor die 133 pk produceert en een topsnelheid van bijna 200 kilometer per uur. Op dat moment besefte Lonneke Mennens dat trouwens nog niet, want in 2008 was ze pas twee jaar oud. Maar het is geen 2008 meer, het is 2024. Lonneke is opgegroeid tot een jongvolwassen dame die heel goed weet wat ze wil: een Toyota!

´Ik vertrouw Toyota volledig´

Een Toyota rijden is er met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders hebben een Avensis Verso, al mijn hele leven. Die auto is twintig jaar oud en hij heeft het altijd goed gedaan. Nog steeds trouwens. Omdat er steeds meer milieuzones komen hebben ze ‘m pas ingeruild voor een Lexus RX 450H, maar ze hadden ‘m liever gehouden. Mijn vader heeft ook nog een Land Cruiser en een MR-2. Hij heeft een garagebedrijf en de klanten met een Toyota komen zelden in de werkplaats, zegt hij altijd. Ik vertrouw Toyota volledig.”

Binnen de kortste keren

Dat garagebedrijf van haar vader kwam Lonneke goed van pas: op een oude tractor leerde ze op het garageplein al op jonge leeftijd rijden, en vaak hielp ze haar vader met het binnen en buitenrijden van auto’s. Toen ze de leeftijd bereikte dat het rijbewijs in beeld kwam hoefde ze niet lang na te denken over wat ze wilde. Een Toyota, en dan liefst een Yaris T-Sport. Dat hoefde ze haar vader geen twee keer te vertellen: die ging op zoek, schakelde zijn netwerk in en had binnen de kortste keren zo’n Yaris gevonden. 

Nooit meer op de fiets

Maar dat was een driedeurs, Lonneke had eigenlijk liever een vijfdeurs. Geen probleem voor pa, die kwam er ook, mét nog minder kilometers, nog helemaal origineel en in subtiel grijs, de kleur die Lonneke het liefste ziet. Lonneke is de koning te rijk met haar Toyota. In het kleine jaar dat ze zelfstandig de weg op mag reed ze al heel wat kilometers bij elkaar: “Eigenlijk ga ik bijna nooit meer op de fiets”, bekent Lonneke, “ik vind autorijden gewoon zo leuk, en mijn Yaris rijdt zo lekker!”

Stoplichtsprintjes

Dat ze zich regelmatig laat verleiden tot stoplichtsprintjes wil Lonneke best toegeven: “Dan sta je naast een dikke wagen en zie je zo iemand denken dat zo’n klein meisje wel niet zo snel zal optrekken. Nou, dat doe ik dus wel!” Dat betekent trouwens niet dat Lonneke niet zuinig is op haar Yaris. Ze is zo zuinig dat ze haar vriendinnen en haar ouders verbaast: “Er zijn best veel leeftijdsgenoten die niks met auto’s hebben, maar zo ben ik dus echt niet. Mijn auto moet mooi blijven. Er komt niemand aan mijn velgen”, zegt Lonneke, “niemand!”

Moeten!

Ze doet er alles aan om haar mooie Yaris smetteloos te houden. Ze kijkt goed uit waar ze parkeert, maar laat haar auto er ook weer niet voor staan. Elke dag rijdt ze vanuit haar woonplaats in Zuid-Limburg naar haar stage in Sittard. En het verbruik? “Ik moet elke week tanken… Maar zelfs als ik lekker doortrap haal ik de 1 op 13 wel” Onderweg denkt ze na over aanpassingen aan haar auto, waarvoor ze door het relatief gunstige verbruik nog mooi wat geld overhoudt. Die aanpassingen moeten – moéten – origineel zijn, zegt Lonneke stellig.

 

‘Ik hou niet van neppe poespas’

Gelukkig vindt ze haar vader aan haar zijde in de zoektocht om haar Yaris nog mooier en nog origineler te maken: “Ik hou niet van neppe poespas op een auto. Ik heb een vriendin die haar hele auto vol met glitters heeft, daar zou ik gek van worden. Hoe origineler een auto is, hoe mooier ik het vind. Mijn vader heeft een originele radio met navigatie en bluetooth gevonden, die gaan we binnenkort inbouwen. Ik zou ook heel graag nog stuurbediening voor mijn telefoon willen, en voetverlichting. Mijn vader denkt dat dat moet lukken. Dat zou mijn Yaris helemaal afmaken!”

´Misschien als ik 40 ben´

En de toekomst? Die duurt als het aan Lonneke ligt nog heel lang: “Ik heb geen andere auto nodig. Deze is mooi, hij is praktisch, hij is makkelijk te parkeren, hij is zuinig en hij is lekker snel. Ik krijg onderweg van heel veel mensen complimenten, dat hij er nog zo mooi uitziet. Ik weet niet of ik deze auto ooit nog inruil. Misschien als ik 40 ben, maar zéker niet voor die tijd.”