Esther Vergeer

Chef de mission
Als meisje van acht belandde Esther Vergeer in een rolstoel. Door sport leerde ze met haar beperking omgaan en jarenlang was ze de beste rolstoeltennisster van de wereld. Ze is zevenvoudig paralympisch kampioen, werd vijf maal verkozen tot gehandicapte sporter van het jaar en won de Laureus World Sports Awards in 2002 en 2008. Nu is ze chef de mission van Paralympic TeamNL.

Wat betekent Start Your Impossible voor jou?

“Veranderingen of bepaalde situaties kunnen soms heel zwaar zijn. Maar uiteindelijk kies jij hoe je hiermee om gaat. Hoe je omgaat met de mensen om je heen waarvoor je wilt vechten. Ook in mijn leven zijn er veranderingen geweest, waardoor ik belangrijke keuzes moest maken. En bewuste keuzes die daarop volgde. Keuzes die leidde tot goud, die leidde tot een prachtige dochter en die mij helpen om mijn ambities op het gebied van de ontwikkeling van de paralympische sport na te jagen. Durf ervoor te gaan als dat goed voelt!”
  • The drive of

    Doordat tijdens een operatie zenuwen zijn geraakt, kwam Esther op haar achtste in een rolstoel terecht. Na een glansrijke loopbaan als rolstoeltennisster die vele gouden medailles kende, wil ze nu olympische en paralympische sporters en mensen met en zonder handicap samenbrengen door middel van sport. Esther vertelt in deze video wat haar drive is om het maximale uit zichzelf te halen.

Esther laat zien dat niets onmogelijk is:

Dit is hoe het begon

Rond haar twaalfde begon Esther bij tennisvereniging Cromwijck in Woerden. "In het revalidatiecentrum had ik geproefd van tennis, en een vriendin van mij zat bij die vereniging, dus een en een is twee. Wat ik me van die tijd herinner, is dat ik na een training echt uitgeput en met tintelende armen op de bank lag. In het begin had ik natuurlijk nog niet zoveel armspieren. Het betekende in elk geval dat mijn trainer mij destijds niet met fluwelen handschoentjes aanpakte. Dat vind ik nog steeds een prettig idee."

Enorme dosis zelfvertrouwen

Toen Esther merkte dat het toch soms ging om speciale vaardigheden die je met je rolstoel moet hebben om te kunnen tennissen, is zij gaan rolstoeltennissen in Amsterdam. "Daar kon ik meer leren. Desondanks denk ik met een heel positief gevoel terug aan die jaren bij Cromwijck. Ik moest nog wennen aan mijn handicap, dus het was een onzekere tijd: wie ben ik? En wat kan ik? Dat ik bij de club het gevoel kreeg dat ik erbij hoorde en dat ik gewoon mee mocht doen, gaf me een enorme dosis zelfvertrouwen. Dat is heel belangrijk geweest in mijn ontwikkeling, en voor de rest van mijn leven."

"Als iets mij niet lukte, maakte de boosheid al snel plaats voor bewijsdrang"

Glansrijke carrière

In haar carrière schreef Esther alle grandslamtoernooien meermaals op haar naam. Ze werd in 1999 voor het eerst nummer één van de wereld en bleef de laatste tien jaar van haar carrière ongeslagen in enkelspelpartijen. Esther won in totaal 169 toernooien, waarvan 120 op rij. Daarbij kreeg zij slechts één matchpoint tegen: in de finale van de Paralympische Spelen 2008, tegen landgenote Korie Homan. Er is in de geschiedenis slechts één sporter die een langere reeks overwinningen behaalde. Esther werd vijfmaal verkozen tot Gehandicapte sporter van het jaar en ontving twee keer de prestigieuze Laureus Award voor beste gehandicapte sporter ter wereld. Ook op de Paralympische Spelen stapelde Esther succes op succes.

De paralympische medailles van Esther

  • 2012
    Groot-Brittannië
    Paralympische Spelen Londen
    Goud: vrouwen enkelspel
    Goud: vrouwen dubbelspel met Marjolein Buis
  • 2008
    China
    Paralympische Spelen Beijing
    Goud: vrouwen enkelspel
    Zilver: vrouwen dubbelspel met Jiske Griffioen
  • 2004
    Griekenland
    Paralympische Spelen Athene
    Goud: vrouwen enkelspel
    Goud: vrouwen dubbelspel
  • 2000
    Australië
    Paralympische Spelen Sydney
    Goud: vrouwen enkelspel
    Goud: vrouwen dubbelspel

Bewijsdrang in plaats van boosheid

Als rolstoeltennisster was ze jarenlang het gezicht van paralympische topsport. En haar leven draait nog steeds grotendeels om de paralympische sport. “Als chef de mission wil ik alle individuele sporters tot één hecht team smeden”. Haar boodschap is dat je ook met een beperking een gelukkig leven kunt hebben. Ze is daar zelf het bewijs voor. “Of ik wel eens baalde van mijn handicap? Heel soms, maar nooit lang. Als iets mij niet lukte, maakte de boosheid al snel plaats voor bewijsdrang. Ik wilde laten zien dat het mij zou lukken. Dat is nog steeds mijn drijfveer.”

Paralympische helden verdienen een podium

“Toen ik jong was, waren gehandicapte topsporters nauwelijks bekend. Ze kwamen nooit op televisie. Ik had toen graag helden gehad in wie ik mij kon herkennen. Als chef de mission zie ik het als mijn taak onze paralympische helden het podium te geven dat ze verdienen. Ik hoop dat er bij de Paralympische Zomerspelen in Parijs 2024 veel nieuwe topsport helden met een beperking bijkomen. Die zijn belangrijk voor gehandicapte kinderen. Ze kunnen uit deze rolmodellen kracht en moed putten.”

Aangepaste Toyota RAV4

De Toyota RAV4 van Esther is met handbesturing volledig aangepast aan haar beperking. "Ik rijd het hele land door om met atleten en coaches te praten. Daarom vind ik een comfortabele en ruime auto belangrijk. Al mijn spullen, ook mijn rolstoel en sportrolstoel, passen met gemak in mijn RAV4. Echt een supergave stoere auto!"