Wat moet je doen bij een aanrijding?
Aangereden, wat nu?
Ik heb zelf iemand aangereden, wat nu?
Ik ben betrokken bij een auto-ongeluk, wat te doen?
Als je bent aangereden is het belangrijk om kalm te blijven. Volg daarna deze stappen:
- Controleer op verwondingen: zorg eerst voor je eigen veiligheid en controleer jezelf en passagiers op verwondingen. Bel indien nodig 112.
- Veiligheid eerst: zet je auto aan de kant en plaats een gevarendriehoek om naderende voertuigen te waarschuwen.
- Verzamel informatie: noteer gegevens van andere betrokkenen bij het ongeval. Maak foto's van de schade.
- Getuigen: vraag contactgegevens van getuigen.
- Meld de aanrijding: vul het schadeformulier in en stuur naderhand het formulier op naar de autoverzekeraar.
- Politie: bel de politie bij ernstige ongevallen of onenigheid.
Wat te doen bij een aanrijding met dieren?
Wat te doen na een aanrijding met een dier? Zorg eerst voor je eigen veiligheid en zet je auto indien mogelijk op een veilige plek. Als je de kennis en middelen hebt, kun je proberen eerste hulp te verlenen aan het dier. Je hebt immers zorgplicht in Nederland. Benader het dier altijd voorzichtig. Heeft het dier – zoals een hond, kat of paard – een eigenaar, bel dan het spoednummer voor dieren 144. Na een aanrijding met een wild dier bel je 112.
Algemene tips na een aanrijding
- Blijf altijd beleefd en kalm, want hoewel een aanrijding misschien veel emoties oproept, leveren verhitte discussies niets op.
- Beken bij twijfel niet direct schuld en laat de verzekeringsmaatschappijen en eventueel de politie dit onderzoeken en beoordelen.
- Houd écht alles bij van wat er is gebeurd, ook met foto’s. Dit kan later van pas komen bij de afhandeling van de schade.
- Zoek hulp! Bij complexe aanrijdingen kan het nuttig zijn juridisch advies in te winnen. Zoek professionele hulp als je het moeilijk vindt om het incident te verwerken en praat erover met vrienden of familie.
Conclusie
Een aanrijding kan een zeer ingrijpende en stressvolle ervaring zijn. Door kalm te blijven en de juiste stappen te volgen, kun je de situatie beter beheersen. Of je nu zelf bent aangereden, een fietser hebt geraakt of een dier hebt aangereden, het is essentieel om veiligheid en zorgvuldigheid voorop te stellen. Het documenteren van de situatie, het bieden van hulp waar mogelijk en het informeren van de juiste instanties dragen bij aan een correcte afhandeling van het incident. Met een goede voorbereiding kun je de impact van een aanrijding aanzienlijk verminderen.