Toyota presenteerde toekomst van inclusieve mobiliteit

Toyota streeft naar een wereld waarin mobiliteit voor iedereen vanzelfsprekend is
Op het toneel van de spelen was Toyota de aanbieder van mobiliteit, in de breedste zin van het woord. Toyota streeft naar een wereld waarin mobiliteit voor iedereen vanzelfsprekend is: ook voor de miljarden mensen ter wereld met een lichamelijke beperking. De trotse partner van de Paralympische en Olympische Spelen steunde de topsporters met technologische innovaties en geeft een vooruitblik naar een inclusieve toekomst.

Gedeelde mobiliteit voor iedereen

Op de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs zette Toyota een stap in de toekomst: het presenteerde hier de meest vooruitstrevende mobiliteitstechnologie. Toyota kiest bewust voor veel bredere mobiliteit dan alleen auto’s. Zo werkt Toyota aan een app die ervoor moet zorgen dat auto’s, maar ook innovatieve elektrische vervoermiddelen voor mensen die slecht ter been zijn, binnen een stad te reserveren zijn. Het delen van technologie maakt een auto voor meer mensen beschikbaar en zo wordt bewegingsvrijheid toegankelijker. We zetten de innovatieve voertuigen op een rij.

APM - Accessible People Mover

De APM is een open, elektrisch voertuig dat mensen kan vervoeren tijdens evenementen. Perfect voor korte afstanden, die te groot zijn om te lopen. Tijdens de spelen werd de APM ingezet om atleten en bezoekers te vervoeren tussen de verschillende locaties. De APM heeft een ingebouwde uitschuifbare helling, waarmee rolstoelgebruikers heel makkelijk de APM in kunnen rijden. Het voertuig is perfect voor het vervoer voor mensen met en zonder beperking. Bovendien ziet de APM er met zijn frisse kleuren en gestroomlijnde design innovatief uit in het straatbeeld.

Genny – Zelf balancerend persoonlijk vervoer

Toyota liet ook zien dat mobiliteitsoplossingen niet alleen praktisch, maar ook leuk kunnen zijn. De ‘Genny’ is hier een perfect voorbeeld van. De Genny is als het ware een rijdende stoel, die je vooruit of achteruit beweegt door je eigen gewicht te gebruiken. Leun je naar voren, dan rijdt de Genny vooruit en leun je naar achteren, dan remt het voertuig af. De Genny is 100% elektrisch.

C+walk

De C+walk van Toyota is een driewielig elektrisch voertuig waarmee één persoon zich kan verplaatsen. Er is een zittende en een staande variant. Het idee achter de C+walk is dat een persoon die slecht ter been is of die geen lange afstanden (meer) kan lopen zich toch makkelijk kan voortbewegen. Bijvoorbeeld om – terwijl je op dezelfde de hoogte staat als je gezelschap – een wandeling te maken. Het voertuig is gebruiksvriendelijk en compact. Het hulpmiddel is daardoor gemakkelijk ergens te stallen en er altijd even bij te halen als het nodig is.

Yosh-e/e-puller

De Yosh-e is een innovatief apparaat dat een gewone rolstoel snel en eenvoudig omtovert naar een elektrische rolstoel. De Yosh-e wordt aan een rolstoel bevestigd en is dan direct gebruiksklaar. Ideaal om langere afstanden met een rolstoel af te leggen, zonder vermoeid te raken. Over de besturing van de Yosh-e is goed nagedacht: om vooruit te rijden of te remmen hoef je slechts het stuur naar voren of naar achteren te duwen. Dat kan ook als je geen handen hebt. De Yosh-e rijdt soepel door bochten en is op elke handbewogen rolstoel toe te passen.

Whill – Autonome elektrische rolstoel

De Whill is een zelfrijdende rolstoel die ideaal is voor gebruik op vaste routes. Bijvoorbeeld bij evenementen, in pretparken en op vliegvelden. De gebruiker neemt plaats en tikt op het display op de armleuning zijn bestemming aan. Vervolgens rijdt de Whill via een vooraf geprogrammeerde route naar deze bestemming. De Whill rijdt volledig zelfstandig. Komt hij een obstakel tegen, dan stopt hij tot het obstakel weg is. Daarna vervolgt hij zijn weg. Als de bestemming is bereikt en de gebruiker uit de rolstoel is gestapt, rijdt de Whill zelfstandig terug naar zijn beginpunt.

Waterstof

Toyota werkt hard aan de ontwikkeling van verschillende toepassingen van waterstof. Het grote voordeel van waterstof is dat er geen CO2 vrijkomt bij verbranding en het daarom, mits duurzaam geproduceerd, helemaal groen is. Er rijden al auto’s en bussen rond op waterstof en deze technologie wordt steeds verder ontwikkeld. Tijdens de spelen toonde Toyota waterstof-cartridges, die je in een voertuig kunt plaatsen. Zo is er een prototype van een elektrische bakfiets die wordt aangedreven door waterstof. De waterstof-cartridges kunnen steeds opnieuw – in enkele minuten – gevuld worden voor een volgend gebruik.

Waterstoffietsen

De toepassing van waterstof was in Parijs al te zien en te ervaren in elektrische waterstoffietsen. In enkele minuten kan een waterstof-cartridge voor een fiets worden gevuld en vervolgens urenlang worden gebruikt om de fiets van stroom te voorzien. De fietsen zijn gebruiksvriendelijk en comfortabel. Afhankelijk van hoeveel kracht je zelf wil leveren kun je de versnelling aanpassen: de elektrische aandrijving reageert vervolgens op jouw beweging van het trapmechanisme.

Aangepaste bus/auto

Ook op het gebied van aanpassingen van auto’s en bussen voor mensen met een lichamelijke beperking boekt Toyota vooruitgang. De oplossingen zijn steeds compacter en flexibeler: precies waar de realiteit van het dagelijks leven om vraagt. Zo zijn er autostoelen die automatisch naar de deur kunnen draaien om het in- en uitstappen te vergemakkelijken. Achterin de bus is er een plek om een rolstoel te bevestigen. Is er geen rolstoel aan boord? Dan kan op dezelfde plek een extra zitplek worden uitgeklapt. Kortom: optimale flexibiliteit en gebruiksgemak.